Категорія
Розповіді про мандри

Хорватія – країна дуже красива і надзвичайно колоритна. Що крім яскравих вражень і гарної засмаги можна привезти з Хорватії? Якими незабутніми подарунками порадувати своїх домашніх? У цій статті ми постаралися описати найпопулярніші сувеніри з привітної Хорватії!

Сир

Зверніть увагу на овечий сир «пашки» (paski sir). У Хорватії він особливо популярний. Неповторного смаку йому надає оливкова олія, якою його змащують кілька разів за весь термін витримки. До речі, оливкова олія з Далмації вважається найкращою у світі. Якість її – відмінна. Смачним подарунком стане й олія з гарбузового насіння.

Алкогольні напої

У Хорватії понад 700 сортів вин, 76 вважаються елітними. Хорватські вина мають своїх шанувальників не тільки в Європі, але й у всьому світі. Найвідомішими серед них є червоні: «Теран», «Мерлот», «Каберне», що виробляються в Істрі, а також південні «Ополо», «Дінгач», «Потуп». Серед білих вин найбільш популярні «Мальвазія», «Жлахтина», «Куюнджуша». Ймовірно, Вам порекомендують вишневий лікер «Мараскіно». Виготовляється він за оригінальним рецептом у Домініканському монастирі із сорту вишні Мараска.

Зі спиртного можна купити гірку настоянку «Пелінковац», грушевий лікер «Крушковац» з грушею всередині пляшки, настоянку на травах «Траваріца», місцеву виноградну горілку лозавач або граппу, настояну на ягодах і лимоні. Адже недарма кажуть, що коли хорвату на душі радісно – він п'є граппу (грапіцу)! І продається вона у вигляді пляшечки-корабля. Любителям пива можна привезти визнані хорватські марки пива – «Ожуйсько» (Ozujsko pivo), «Карловачка» (Karlovačko pivo) і «Томіслав» (Tomislav pivo).

Їжа

Продовжить колекцію їстівних сувенірів пршут – в'ялено-копчений свинячий окіст. Смак його незабутній, ціна говорить сама за себе. З Хорватії можна привезти найбільш рідкісні їстівні й коштовні сувеніри – самоборські або загорські чешновки (ковбаски) і трюфелі, чорні або білі, сушені та мариновані. Ну, а постійно нагадувати про «смак» Хорватії буде сіль з острова Паг з різноманітними добавками далматинських трав.

На Плітвіцьких озерах можна купити банку соснового меду, дуже рідкісного і з особливим смаком.

Сувеніри ручної роботи

У місті Трогір придбайте далматинські мережива, виготовлені в діючому жіночому монастирі. Надзвичайно гарне мереживо ручної роботи можна купити і в місті Паг. Ціна висока, маленька серветка обійдеться Вам близько 100 євро.

У місті Рієка зверніть увагу на ювелірні прикраси тонкої роботи «морчич» у вигляді голови негреня в білій чалмі. Цим своєрідним оберегом від зла здавна користувалися хорватські моряки. Вартість кулона – 7-50 євро, сережок – 90-450 євро. У Дубровнику чудово відтворена прикраса з 16 століття – називається перуджана.

Відноситься до країни

Додати новий коментар

comment